Image Blog

Čini se da nikada nema dovoljno sati u danu da biste dobili količinu i kvalitet sna koji su neophodni da biste bili osveženi u svakom trenutku. Uz užurbani raspored, važne sastanke i rane alarme, dobijanje osam sati sna noću ne može uvek biti moguće.

Međutim, važnost dobrog sna je jedan od glavnih doprinosa vašem zdravlju, uključujući i zdravlju vaše kože. Jednom kada odustanete od loših navika spavanja, uspostavite zdravu rutinu i uključite čiste proizvode za negu svoje kože, rezultati će se bukvalno pojaviti na vašem licu. Zbog zdravlja vaše kože važno je da znate šta je “beauty sleep” i koji su njeni efekti, jer će vas to najverovatnije motivisati da počnete da se odmarate dovoljno.

Među mnogim prednostima spavanja za kožu najzastupljeniji su blistavi ten, smanjenje sitnih linija i manje upale. To je trik koji ne košta ništa, ali je neprocenljiv jer može pomoći u poboljšanju tonusa kože i suzbijanju tamnih krugova ispod očiju. Iskoristite prednosti koje san pruža, naučite kako da poboljšate kvalitet sna i pronađete načine spavanja tako da se možete probuditi izgledajući i osećajući se najbolje.

Kako da vratite sjaj koži?

Kad god štedite na snu, bez obzira koliko, sledećeg jutra koža vam izgubi boju, ispod očiju se pojave tamni krugovi. Spavanje je način da se vaše telo podmladi i dovede krv u vaše lice. Kada ne spavate dovoljno, neko vreme, efekti će vas kad tad stići i odrazitit se na vaše lice.

Šta pomaže: Doslednost je ključna kada je u pitanju obrazac spavanja i praćenje rutine u neži kože. Spavanje deset sati jedne noći i šest sati sledeće i dalje će negativno uticati na izgled vaše kože. Počnite da se držite redovnog rasporeda spavanja i videćete kako se vaša koža menja na bolje.

Kako sprečiti propadanje kože?

Koža se popravlja preko noći i proizvodi kolagen kako bi lice izgledalo punije. Ovaj prirodni proces jedna je od glavnih prednosti spavanja kao dela preventivne nege kože. Bez adekvatnog sna vaša koža može početi da propada i sitne linije će postati uočljive zbog nedostataka talasa i elastičnosti.

Šta pomaže: Dajte vašem licu dodatni podsticaj vlage pre nego što odete u krevet nanošenjem hidratantne kreme po celom licu i vratu.

Kako smanjiti natečenost očiju?

Često nedostatak sna dovodi do stvaranja oteklina oko očiju zbog loše cirkulacije. Kada odeđeno područije zadržava tečnost, ono uzrokuje da vam lice malo otekne. Osim dovoljno sati spavanja, malo podesite i položaj spavanja i podignite vrat i glavu na jastuk. Ovo će vam pomoći da se svako zadržavanje tečnosti ne stvori, što je uobičajna pojava ako patite od sezonskih alergija i prehlada.

Šta pomaže: Ako imate problem sa spavanjem, nađite način kako da poboljšate  kvalitet sna da biste dobili količinu sna koja vam je potrebna da biste ostali zdravi. Videćete poboljšanje u vašem raspoloženju kao i pozitivne promene na koži.  

Kako da poboljšate kvalitet sna?

Fokusiranje na važnost sna može se činiti kao misija koju je lakše reći nego obaviti, ali postoji nekoliko saveta koji će vam pomoći da uspete u tome.

Održavajte sobu za spavanje hladnijom

Počnite sa spuštanjem temperature u sobi u kojoj spavate. Topla soba nije dovoljna ugodna za spavanje, što dovodi do nemira. Čak i ako su vam oči zatvorene, verovatno da nećete zaista dobiti osam sati sna. Spustite temperaturu za nekoliko stepeni u sobi u kojoj spavate da biste lakše zaspali.

Kako vam temperatura raste, sve se budniji osećate. Kada se počnete hladiti, počećete da se osećate uspavano. Ako ste ikada bacali ćebad usred noći, onda znate kako se temperatura menja dok spavate i koliko to može biti ružno. I to je onda začaran krug.

Odlučite se za tamu

Soba u kojoj spavate treba da bude malo zamračena. Bilo kakvi nagoveštaji svetlosti mogu da poremete vaš san. Držite elektroniku u drugoj sobi, ako je to moguće, i namestite vašu spavaću sobu kao mesto čistog zena.

Tamna i hladna soba idealno je mesto za spavanje i može vam pomoći da brže zaspite. Druga opcija je da nosite masku za spavanje. 

Vežbajte redovno

Treća taktika za poboljšanje kvaliteta vašeg sna je da više vežbate. Deluje kao prirodni anti-stresni mehanizam, oslobađa endorfine. Iako se ne preporučuje učestvovanje u aktivnostima visokog intenziteta pre spavanja, večernja vežba ili šetnja je korisna ako ne možete da vežbate tokom dana.

Više vežbanja ne mora da znači da morate da provodite sate u teretani. Ako nemate bas puno vremena, napravite brzu šetnju od 15 minuta dva puta dnevno da bi krv procirkulisala. Navika vežbanja je jako dobra za vaše srce, za bolje spavanje, za negu kože, za zdravlje celukupnog duha i tela.  

Hidrirajte se 

I na kraju, pijte puno vode tokom dana. Dehidratacija često dovodi do glavobolje i grčeva u mišićima, što se odražava i na spavanje. Cilj je da se popije osam čaša vode dnevno, i smanjivati unos vode nekoliko sati pre spavanja. Voda za piće ispira toksine, smanjuje crvenila i svrab i obezbeđuje vlagu.

Rutina u nezi kože

Večernja rutina u nezi kože priprema telo za opuštanje i utiče na stvaranje glatke kože dok spavate. Prvo, uvek uklonite šminku i očistite lice od prljavština, viška ulja pre spavanja. Zatim naneti neku hidratantnu kremu na lice i vrat. Krema za lice duboke hidratacije održava kožu vlažnom tokom cele noći. Ne treba više od deset minuta da nanesete sve proizvode i omogućite koži da ih potpuno upije.

Postoji dosta faktora koji utiču da koža ostane bez sjaja: stres, starenje, teški vremenski uslovi … Bez obzira na sve, i dalje možete imati čistu, glatku, podmlađenu kožu uz pravi režim nege kože i puno sna. 

Kako da nađete više vremena za spavanje

Zauzeti zivotni stil možda neće ostaviti prostora za dobar san, ali postoje načini da više spavate. Započnite laganim vraćanjem noćne rutine. Počnite da se ranije spremate za krevet, čak i ako je to 15 minuta ranije. Ali ako tako radite svake nedelje po malo, za mesec dana možete da idete u krevet sat vremene ranije.

Ako podesite alarm na 6 ujutru samo da biste nastavili da dremate do 6:30, ili 7:00, uskrećujete sebi kvalitetan san. Budite realni kada treba da se probudite i napravite naviku da što pre ustanete da bi krv procirkulisala. 

Idite u krevet kada ste umorni. Iako je najbolje držati se redovne rutine spavanja, slušajte svoje telo i uzmite dodatne sate spavanja kada vam trebaju. Umor je često znak i bolesti u telu, i ako sebi date dovoljno vremena za odmor, možda sprečite da se razbolite.

Ne postoji nista slično važnosti spavanja. A ipak, to je nešto što uskraćujemo sebi sa starenjem. Ipak, dobar noćni odmor je pametna praksa i za lepotu i za zdravlje. Kada ste dovoljno naspavani, vaša koža izgleda bolje, i budite se izgledajući i osećajući se osveženi. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.