Image Blog

Mediteranski narodi prepoznali su prednosti maslinovog ulja kao kozmetičkog proizvoda za telo, lice i kosu. U starom Egiptu, Rimu i Grčkoj, maslinovo ulje se koristilo za kozmetiku i lekove. Ulje je već generacijama glavni izvor mnogih tretmana.

Istoričari antike procenili su vrednost maslinovog ulja za zdravlje i poboljšanje stanja kože. Homer je, govoreći o tome, opisao kao tečno zlato Mediterana. Sa druge strane, Hipokrat je u svom zakoniku naveo mnoge vrste upotrebe maslinovog ulja u lečenju kožnih bolesti.

Maslinovo ulje je smatrano luksuznim sastojkom, koji je pripadao ljudima višeg sloja. Zahvaljujući svojim vrednim sastojcima, maslinovo ulje ostavlja kožu čistom i mekom. Drevna holistička umetnost predlaže upotrebu maslinovog ulja kako bi se koži pružila maksimalna hidratacija i lepota.

Danas se maslinovo ulje tretira ili kao samostalan ili kao osnovni sastojak kozmetike u raznim kremama, maskama, kao i u mnogim drugim kozmetičkim proizvodima. Gelovi za tuširanje, kreme za lice, dnevne i noćne kreme, ulja za telo, losioni za zaštitu od sunca i sapuni neki su od bezbroj proizvoda proizvedenih na bazi maslinovog ulja.

Zašto je ovo “tečno zlato” tako dragoceno….?

Maslinovo ulje je biljno ulje koje se uglavnom sastoji od nezasićenih masnih kiselina i posebno mononezasićenih masnih kiselina. Ova činjenica je dragocena, jer su nezasićene masne kiseline otporne na oksidaciju. Sadrži čak i zasićene masne kiseline, u vrlo malim koncentracijama.

Glavna masna kiselina je oleinska kiselina, a maslinovo ulje sadrži i linolnu kiselinu.

Oleinska kiselina je mononezasićena masna kiselina koja pripada omega masnim kiselinama. Veoma je važna za svet lepote jer ima odlična kozmetička svojstva. Hrani i omekšava kožu i ima sposobnost prodiranja duboko u kožu i održava je hidriranom. Linoleinska kiselina je posebno dragocena za kreme protiv starenja kože i pomaže obnavljanju kože. Iz tog razloga se koristi i kod krema protiv opekotina i proizvoda za različita stanja kože i ima odlične rezultate kod blagih oblika akni. Vlaži i daje koži potrebne hranljive sastojke. Na kraju, maslinovo ulje se koristi u izradi sapuna, daje im umirujuća i hidratantna svojstva.

Palmitinska kiselina pripada zasićenim masnim kiselinama i ima svojstva omekšavanja.

Čuva kožu hidriranom, pojačavajući barijerne ćelije i sprečava gubitak vlage iz nje.

Masne kiseline su veoma važne i za ishranu i za kozmetiku. Imaju sposobnost dubokog prodiranja u kožu i sprečavaju gubitak vlage iz nje. Imaju brojne prednosti jer održavaju kožu hidriranom i glatkom.

Pored toga, maslinovo ulje sadrži vitamin A i beta-karoten, supstance koje štite kožu od celog opsega sunčevog zračenja, smanjujući osetljivost na sunce.

Maslinovo ulje drži posebno mesto u svetu lepote. Bogat blagotvornim sastojcima, ima sposobnost da neguje, vlaži i zaceljuje kožu ostavljajući je mekom i glatkom. Ima odlična svojstva prodiranja i sposobnost da “zaključa” prirodnu vlagu i na taj način sprečava isušivanje kože. Njegova antioksidativna svojstva štite od prevremenog starenja. To se dešava zato što maslinovo ulje ima prirodnu sposobnost da cilja epidermalne ćelije i stimuliše sintezu kolagena i elastina, poboljšavajući tako kožu čineći je snažnom i zdravom.

Maslinovo ulje dragoceno je i za zrelu kožu. Bori se provi dehidratacije, stanjivanja kože, diskoloracije, tamnih krugova i vrećica ispod očiju. Obezbeđuje sve potrebne hranljive sastojke za kožu, tako da ostane zdrava i negovana uprkos godinama.

Leave a Comment

Your email address will not be published.